A jelenlegi a hatodik tanév, hogy iskolánk részt vesz a Magyar Hospice Alapítvány által kezdeményezett Méltóság Mezeje programban.

 

A Fields of hope programot a Marie Curie Cancer Centre indította el Angliában, majd a világ számos országa átvette. A Magyar Hospice Alapítvány 2007 őszén csatlakozott ehhez a nemzetközi mozgalomhoz. A program célja, hogy a nárcisz szimbólumhoz kapcsolódó eseményekkel felhívjuk a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás szükségességére és arra, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető és meg is kell őrizni azt.

 

A Méltóság Mezeje programhoz iskolák is csatlakoztak. Az első évben budapesti intézmények mellett Debrecen öt iskolája, köztük a Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és AMI is. A másik négy iskola: a Gönczy Pál Általános Iskola, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája, a Nagysándor József Általános Iskola, az Ibolya Utcai Általános Iskola. A 2010/2011. tanévben már tizenegy intézmény vett részt a programban. A fentebb felsoroltakon kívül: a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Fazekas Mihály Általános Iskola, „A Vasút a Gyermekekért” Alapítvány Óvodája, a Szoboszlói Úti Általános Iskola, a Svetits Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, a Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola. Tavaly újabb intézmények csatlakoztak: Lilla Téri Általános Iskola, Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola, Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola. A program debreceni projektvezetője Porkoláb Gyöngyi asszony.

 

 

A Magyar Hospice Alapítvánnyal együtt úgy véljük, már gyermekkorban érdemes elkezdeni egy olyan tudatos nevelést, amely a betegséghez és az elmúláshoz való viszonyt természetessé teszi, és fejleszti a gondoskodás és segítségnyújtás iránti nyitottságot. Szükséges foglalkozni az élet és elmúlás kérdéseivel, csak mindehhez meg kell találni a megfelelő eszközöket.

 

A program részeként évente más-más kiválasztott osztállyal a tanév során beszélgetések zajlanak a pszichológus és a családgondozó vezetésével, melyeknek témái: a család, az emberi élet értékei, ünnepek, felelősség, veszteség, segítségnyújtás, másság, nemzedékek, barátság, egészség – betegség.

 

Októberben, a belvárosban, a város egy kiválasztott terén együtt nárciszhagymákat ültetnek a résztvevők, majd ki-ki a saját iskolája udvarán, kertjében is.

 

Tavasszal, a virágok nyílásakor szintén van egy közös nagy rendezvény, illetve áprilisban a Nárcisz Futófesztivál, ahol kifejezhetjük mindannyian együttérzésünket azok iránt, akiktől méltósággal kell búcsúzni. A tanévet számos kreatív délután, kirándulás, sport- és más verseny, rajz- és irodalmi pályázat színesíti, melyeket az immár tizennégy résztvevő intézmény szervez. A Vénkerti Iskola volt a rendezője 2007-ben egy rajz- és virágkötő versenynek, 2008-ban egy sport- és vízi vetélkedőnek, 2009-ben egy adventi koszorú-készítésnek. 2010-ben egy farsangi kézműves délutánt rendeztünk, 2011-ben újra egy adventi délutánnal vártuk a résztvevőket.

 

Szeretnénk, ha a gyerekek megértenék és gyakorolnák is azt, hogy a szeretet - egymás iránt, közvetlen környezetünk, a beteg, elesett, sérült emberek iránt - elengedhetetlen része életünknek.

 

További információ a Magyar Hospice Alapítvány honlapján: www.hospicehaz.hu